Het kiezen van deze prachtige documentaire als openingsfilm was eenvoudiger dan het oplossen van een sudoku van 19 gegevens.
Saké brouwen is een vermaarde ambacht die veteraan Yamamoto en brouwerij-erfgenaam Yasuyuki Yoshida met veel zorg en toewijding in ere houden. Geen sinecure, want de toenemende concurrentie van commerciële brouwers en de gevorderde leeftijd van ervaren vaklieden dreigen de kwaliteit te compromitteren. Met vereende krachten en persoonlijke opofferingen gaat de Yoshida brouwerij de strijd aan om saké van wereldklasse te blijven garanderen.
Met het volste respect volgt regisseur Erik SHIRAI de mensen die het 144 jaar oude familiebedrijf overeind houden. Shirai en producent Tsumura woonden een tijdlang samen met de brouwers om inzicht te krijgen in het intense en relatief onbekende brouwproces van saké. Het resultaat als interessant omschrijven is een understatement, vonden ze op het Tribeca Film Festival (2015) waar ze ‘The Birth Of Saké’ rijkelijk opgoten met de regisseursprijs, de prijs voor de beste nieuwe documentaire en speciale vermeldingen van de jury.
We presenteren u dus een absolute topper op de openingsavond, en Japan-Square zou Japan-Square niet zijn mochten we de daad niet bij het woord voegen. Na deze openingsfilm bieden we u de mogelijkheid om te genieten van een mini-sakédegustatie en van de Japanse hapjes van ons geliefd GOHAN-team.
Snel reserveren is dus de boodschap, en de dag nadien congé nemen is ook geen overbodige luxe.
Tot dan!
AWARDS:
NOMINATED:
Alle beeldmateriaal: © The Birth Of Saké